Monday, September 7, 2009

Pantang Larang - Ibu Mengandung

Hi guys,

I’m writing, no actually more of compiling this PANTANG LARANG all because my sister seems to be following them quite strictly …to some extend I lost word in giving advise to her from my reading…plus sometimes it makes me laugh especially when she ask me silly question or just a statement like “ Org mengandung kalau mandi malam nnt baby dia suka nangis malam2 “ …or “Org mengandung kena makan semua yg dorang idam sbb nnt if not baby dia akan keluar air liur meleleh jer sbb kempunan” I personally have no offence to those who believe in pantang larang org tua2 / midwives tales, plus with over 29 years of life I lived, I believe in lots of thing – logic tidak semestinya betul, keyakinan berhasil lebih dari usaha etc…so I keep myself amused with all her pantang larang and kepada ibu-ibu mengandung yg sudi membaca, thanks and please read at your own risk : )

P/s : As a muslim, always believe that God is the ultimate decision maker, constant prayer and trust to Allah will always keep you at peace no matter what the outcome will be.
P/s/s: Saya berdoa agar adik dikurniakan bayi perempuan yg sihat dan sempurna akal dan sifatnya. Semoga dia menjadi anak yg solehah dan menghiburkan hati setiap yang mendekatinya. Amin.
So here is some of pantang larang list : -
  1. Avoid air kelapa and nenas during 1st trimester – takut kandungan mudah gugur
  2. Jangan ikat mati benang, plastic and etc – nnt susah bersalin
  3. Jangan mengetuk dinding rumah - dikhuatiri uri bayi akan melekat pada rahim, biarpun bayi telah selamat dilahirkan.
  4. Jangan mandi malam – nnt air ketuban berlebihan.
  5. Jangan banyak minum ais – nnt baby terlalu besar, susah nak lahir.
  6. Jangan lilit tuala pada leher dan pada rambut - dikhuatiri tali pusat akan melilit leher bayi.
  7. Elakkan membuat kerja2 menjahit - dikhuatiri tali pusat anak akan berbelit dan sukar melahirkan.
  8. Jangan tengok cerita seram – nnt baby kenan
  9. Kurangkan mkn pisang – nnt rambut baby terlalu lebat.
  10. Jangan mkn betik muda - getah yg ada padanya menyebabkan kandungan boleh gugur.
  11. Jangan keluar rumah pada waktu petang / senja – nnt hantu usik.
  12. Jangan lihat gerhana bulan / matahari – dikuatiri anak yang bakal lahir cacat / berkulit gelap.
  13. Jangan duduk atas tangga – dikhuatiri mendatangkan kecelakaan kepada ibu waktu nak melahirkan.
  14. Jangan pikul batu – dikuatiri anak dalam kandungan menjadi lumpuh.
  15. Jangan tanam pokok pisang - boleh menyebabkan anak berkepala besar yang luar biasa.
  16. Jangan susun tempurung – nnt anak berkepala botak.
  17. Jangan suka duduk depan pintu - nnt susah baby nak keluar.
  18. Do not allow husband tiup seruling / alat bunyi-bunyian – nnt anak kuat menangis
  19. Do not allow husband sembelih / memburu binatang - dikuatiri anak yg lahir nnt cacat / kenan

* Wallahuallam, yg baik jadi teladan, yang buruk benteng sempadan.

2 comments:

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

tambah satu, waktu 1st & 2nd trimester jgn makan stawberry. boleh keguguran. theory ni my family punye coz we all ada kebun strawberry & ramai customer kitorang yg ngandung ada keguguran. ni dr pemerhatian we all la. time i pregnant, my dad tak bg sentuh langsung walaupun i teringin sgt. bila dah 3rd trimester baru dia bg makan, tu pun tak lebih dr 3 biji

Bips and Bumps said...

Thanks, better avoid if risau kan : )